|
Medische Trainings Therapie. ( MTT )
Medische Trainings Therapie is een specifieke trainings methode voor mensen met klachten van gewrichten en spieren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld fitness- of conditietraining.
De exacte positie van Medische Trainings Therapie is niet altijd duidelijk aan te geven, want het overlapt een deel van de oefentherapie die aan het begin van de behandeling wordt gegeven en stopt niet waar 'gewone' fitness begint.
Medische Trainings Therapie is bij ons in de praktijk altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut. Vaak is de training in combinatie met (individuele) fysiotherapeutische behandeling.
Doelstelling bij ons in de praktijk voor trainingstherapie is:
- het volgen van een klachtgericht trainings- en oefenprogramma.
- het aanleren van goede en juiste uitgangshouding, want veelal is een goede houding bij training onbekend.
- speciale aandacht voor training van een goede controle en beheersing van de spieren en het behouden van de juiste gewrichtspositie bij instabiliteit van rug/bekken.
- uitleg en informatie over trainingsapparaten en trainingshulpmiddelen.
- opbouw van het trainingsprogramma en het aanleren om zelfstandig te kunnen trainen.
- instructie om ook thuis een oefenprogramma te trainen.
Bij medische trainings therapie ligt de nadruk op het herstellen van de spierbalans,
want bij klachten en aandoeningen van gewrichten en spieren ontstaat al snel een probleem in verschillende spiergroepen. Sommige spieren worden te zwak, andere spieren worden te kort en daardoor ontstaat er functieverlies van het spierstelsel.
Spieren zijn niet alleen noodzakelijk om een beweging te maken, maar ook om gewrichtsposities te corrigeren en gewrichten en gewrichtsbanden te ontlasten.
Bijvoorbeeld: zonder tegendruk van de buikspieren is de druk in de tussenwervelschijf van de lage rug 30% (!!) hoger dan zonder spiercorrectie. Juist bij deze rugklachten is training van de buikspieren, mits op een goede manier uitgevoerd en aangeleerd van zeer groot belang.
Ook belangrijk is het inzicht wat en waarom er getraind wordt. Aanleren van een goede uitgangshouding is een eerste vereiste, daarna een gedoseerde opbouw.
D
Daarom kost het ook vaak meer tijd en geduld voor dat er resultaat bereikt wordt dan bij (gewone) conditietraining.
Er kan getraind worden met apparatuur, hierbij is vooral de “pully“ uitermate geschikt. Er kunnen zeer veel oefeningen worden gegeven met of zonder belasting en tevens traint men zo een goede uitgangspositie en juiste houding. Zonder apparatuur, maar met hulpmiddelen kan er uitstekend getraind worden voor stabilisatie en coördinatie (= goede beheersing van de beweging). Wanneer men nog geen goede spiercontrole heeft, is het vaak zinloos om kracht te trainen. Een bekend voorbeeld van mij hierbij is: “ net als bij autorijden; leer eerst sturen, dan pas vol gas geven, anders vlieg je bij de eerst volgende bocht van de weg af“. Dus eerst coördinatie, dan pas krachttrainen.
Medische Trainings Therapie is in principe al ontwikkeld vanaf 1960, maar daarna verder uitgewerkt en toegepast voor mensen met klachten.
Grondlegger voor deze trainings therapie is Oddvar Holten uit Noorwegen en vandaar uit is deze therapie vorm steeds bekender
geworden en verder ontwikkeld voor fysiotherapeuten. Er zijn ook diverse trainingsmethoden en ideeën betreffende medische trainings therapie.
|