Home Team Klachten Therapieën Netwerken Praktijk Contact Nieuws Plattegrond
Artrose
Beroerte/CVA
COPD luchtwegklachten
Diabetes
Etalage benen
Hartfalen
Hernia
Lage rugpijn
Nekpijn
Osteoporose
Reuma
Sensorische klachten
Sportblessures
Stuitproblemen
Bekken(bodem) klachten
Whiplash
Zwangerschapsklachten
Diabetes

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dit komt enerzijds doordat er een tekort is aan het hormoon insuline en anderzijds omdat het lichaam niet meer goed op insuline reageert. Ook kan het zo zijn dat het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Er zijn twee soorten diabetes, type I en type II. Bij 90% van de diabetici gaat het om type II. Diabetes gaat niet over, maar kan gelukkig wel goed behandeld worden. Belangrijk hiervoor is het gebruik van medicatie of spuiten van insuline en het aanpassen van voedings- en beweeggewoontes.

Therapeuten
Binnen Fysiotherapie Transvaal is Marijke Wiechers verantwoordelijk voor het beweegprogramma diabetes. Tijdens de oefengroep op dinsdag is een vrouwelijke stagiaire aanwezig als extra begeleiding.

Behandeling
Voeding, medicatie en BEWEGEN zijn de drie belangrijkste elementen bij de behandeling van diabetes.

Voor mensen met diabetes is lichaamsbeweging extra belangrijk. Bewegen stabiliseert de suikerspiegel, verbetert de werking van insuline, verbetert de conditie en geeft betere controle op het lichaamsgewicht. Als u regelmatig beweegt, heeft u zelfs de kans op minder medicijn- gebruik! Voorwaarde is wel dat u dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief beweegt. Overgewicht heeft een nadelig effect op insuline. Sporten is een goed middel om het gewicht onder controle te krijgen.

Wij bieden een speciaal fysiotherapieprogramma voor mensen met diabetes. Doel hiervan is om een actieve levensstijl te ontwikkelen en om te leren omgaan met de bloedsuikerspiegel bij inspanning. Ook om weer vertrouwen te krijgen in het lichaam bij sporten.

U krijgt eerst een intake bij de fysiotherapeut. Deze geeft u een beweegadvies en een persoonlijk oefenschema. U gaat 2 keer per week trainen gedurende ongeveer 12 weken. U traint in een groep van max 6-8 personen. De activiteiten bestaan uit: lopen, fietsen, roeien, crosstrainer, steps en krachttraining van o.a. buik-, benen- en armspieren.

Na 12 weken wordt er gezocht naar een passende locatie in de wijk waar u kunt blijven sporten/bewegen.

Therapietijden
Dinsdag 14:00-15:00

Vergoeding
Diabetes wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Op de praktijk kunnen we kijken hoe u verzekerd bent. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kunt u de oefengroep ook zelf betalen (per keer € 6,50).

Tips en Weetjes
  • Controleer altijd de bloedglucose voor het sporten en daarna. Meten is weten!
  • Sport niet bij te lage of te hoge bloedsuikerwaarden (niet lager dan 6, niet hoger dan 16 mmmol/l).
  • Gebruikt u insuline?
    Spuit de insuline liever niet in de buurt van de spieren die u bij het sporten gebruikt. Bij elke vorm van bewegen neemt de bloeddoorstroming in de huid toe. Daardoor wordt ook de insuline sneller opgenomen in het bloed. Insuline heeft een ´piekwerking´. Ga daarom liever niet sporten binnen het eerste uur na de insuline-injectie.
  • Kans op hypo: neem altijd glucose of andere snel oplosbare koolhydraten mee tijdens het sporten. (bijv Dextro, energiedrankje).
  • Zorg voor goed schoeisel en sokken zonder onregelmatigheden. Controleer de voeten op wondjes.
  • Laat blessures en wondjes goed behandelen!
  • (te) Hoge bloeddruk? Vraag dan eerst advies aan de behandelend arts/ diabetesverpleeg- kundige.
  • Als er complicaties zijn, zoals oog-, nier-, gevoelsafwijkingen of slagadervernauwing is eerst overleg gewenst met uw behandelend arts/ diabetesverpleegkundige.
  • Schakel een diëtist(e) in om voorlichting over voeding te krijgen en begeleiding naar een gezond en passend eetpatroon.
  • Minimaal een half uur per dag matig/intensief bewegen is een gezond streven.




© Fysiotherapie Transvaal